Skovårdsguide

Tycker du det är svårt att hitta rätt skovårdsprodukter? Med våra skovårdstips vill vi göra det lite enklare för dig så du kan ta hand om dina skor på bästa sätt! Rutinen är enklare än du tror: Rengör, Vårda, Skydda och Fräscha upp insidan.

Skovård är en terapiform lika naturlig som att vårda sina kläder. skor är både en investering som ska hålla länge och en spegel av din personlighet, så ägna dom lite tid. Regelbunden skovård gör inte bara att skorna ser snyggare ut. De kan dessutom hålla upp till flera år längre, bara du tar hand om dom på rätt sätt.

Utgå från materialet

Skor finns i många utföranden, modeller och material. Använd alltid skovårdsprodukter som är anpassade för materialet som skon är tillverkad av. Vissa material är ömtåligare än andra och kräver särskild vård, till exempel mocka och nubuck. Tänk också på att alla nya skor alltid ska behandlas redan innan första gången du använder dem - då håller de längre.

Impregnera nya skor innan du använder dom - då håller de längre!

När du nu tagit reda på vilket material dina skor av tillverkade av, kan du följa skovårdstipsen under respektive material här nedan.

Skovårdsterapi i fyra steg.

Läder

1 - Rengör! Ta bort eventuella skosnören och knäpp upp spännen. Borsta bort smuts med en skoborste och applicera rengöringen med hjälp av en fuktig rengöringsduk. Rengör skon med duken och låt torka naturligt.

2 - Vårda! Vårda med skokräm Applicera ett tunt och jämnt lager skokräm för att ge näring och glans till skon. Använd cirkulerande rörelser med tubens påstrykare. Låt torka ca 10 min. Efterpolera noggrant med en skoborste för att arbeta in krämen i lädret och återfå en fin glans. Polera med putsduk eller skoborste för djup glans.

3 - Skydda! Skydda med impregnering för en vattenavvisande yta. När lädret återfått en fin yta är det viktigt att impregnera för att bevara finishen och skydda mot smuts och väta. Spraya ett tunt och jämnt lager impregneringsspray från ett avstånd på ca 15 cm. För bästa effekt, låt torka i 24 timmar. Upprepa för bästa effekt. Undersula av läder skyddas med en speciell impregnering.

Produkter speciellt anpassade för läder hittar du här.

Ömtåligt läder

1 - Rengör! Borsta bort smuts med en skoborste. Vid behov, applicera rengöring med en fuktig duk. Låt torka naturligt.

2 - Vårda! Applicera in ett tunt och jämnt lager skokräm eller läderkräm. Arbeta in krämen med putsduk eller skoborste. Tänk på att ljusa skor kan bli mörkare. 

3 - Skydda! Skydda med impregneringsspray. Upprepa för bästa effekt. Undersula av läder skyddas med en speciell impregnering.

Oljat läder

1 - Rengör! Ta bort eventuella skosnören och knäpp upp spännen. Borsta bort smuts med en skoborste och applicera rengöringen med hjälp av en fuktig rengöringsduk. Rengör skon med duken och låt torka naturligt.

2 - Vårda! Applicera ett tunt och jämnt lager vax för att ge näring till lädret. Använd tillhörande svamp. Låt vaxet torka in. Efterpolera med en skoborste om glans önskas. Alternativt använd oljespray. 

3 -Skydda! När lädret återfått en fin yta är det viktigt att impregnera för att bevara finishen och skydda mot smuts och väta. Spraya ett tunt och jämnt lager impregneringsspray från ett avstånd på ca 15 cm. För bästa effekt, låt torka i 24 timmar. Upprepa för bästa effekt.

Lackat läder

1 - Rengör! Ta bort eventuella skosnören och borsta skon ren från smuts och damm med en skoborste.

2 - Vårda! Applicera ett tunt och jämnt lager med lacklotion för att återställa skons lyster. Använd lätta tryck och cirkulerande rörelser med tubens påstrykare. Torka bort överflödig lotion med en rengöringsduk.

3 -Skydda! IMPREGNERA EJ! Använd aldrig impregneringsspray på lackat läder, då lädret redan är skyddat genom lacken. Ytterligare impregnering riskerar att förstöra lackytan och missfärga skon.

Mocka

1 - Rengör! Avlägsna skosnören. Rengör skon och bearbeta fläckar samt blanka partier med en rengöringssten. Borsta sedan bort all synlig smuts med mockaborsten. Vid extra envisa fläckar rekommenderas även en rengöringsschampo. Låt torka naturligt.

2 - Vårda! Applicera ett tunt och jämnt lager skokräm för mocka för att ge näring till materialet. Använd neutral färg eller pigmenterad lotion i samma nyans som skon. Använd lätta tryck med flaskans påstrykare. Låt torka och rugga sedan försiktigt upp ytan med en mockaborste om nödvändigt. 

3 -Skydda! När mockan återfått en fin yta är det viktigt att impregnera för att bevara finishen och skydda mot smuts och väta. Spraya ett tunt och jämnt lager impregneringsspray från ett avstånd på ca 15 cm. För bästa effekt, låt torka i 24 timmar. Upprepa för bästa effekt.

Produkter speciellt anpassade för mocka hittar du här.

Nubuck

1 - Rengör! Borsta bort smuts med en mockaborste och rengöringssten. Arbeta extra på fläckar, saltränder och blanka partier. Vid behov, applicera rengöring med en fuktig duk. Låt torka naturligt.

2 - Vårda! Använd skolotion avsedd för nubuck. Låt torka och vid behov rugga försiktigt upp ytan med en mockaborste.

3 -Skydda! Skydda med impregneringsspray. Låt torka och vid behov rugga försiktigt upp ytan med en mockaborste. Upprepa för bästa effekt.

Produkter speciellt anpassade för nubuck hittar du här.

Oljad nubuck

1 - Rengör! Borsta bort smuts med en mockaborste. Vid behov, applicera rengöring med en fuktig duk. Låt torka naturligt.

2 - Vårda! Arbeta in vax med en svamp eller putsduk, alternativt använd oljespray. 

3 -Skydda! Använd oljespray för ett nyoljat utseende och impregneringsspray för bästa skydd mot väta. Upprepa för bästa effekt.

Textil

1 - Rengör! Borsta bort smuts med en skoborste eller mockaborste samt rengöringssten. Använd rengöring vid behov.

2 - Vårda! Återfärga vita textilskor och yttersulor med specialfärg. 

3 -Skydda! Skydda med impregneringsspray. Upprepa för bästa effekt.

Syntet

1 - Rengör! Ta bort eventuella skosnören och knäpp upp spännen. Borsta bort smuts med en skoborste och applicera rengöring med hjälp av en fuktig rengöringsduk. Rengör skon med duken och låt torka naturligt.

2 - Vårda! Polera hela skon runt om med en putssvamp. Även sulan och klacken mår av en uppfräschning. Låt torka. Använd putssvamp för att förbättra glansen. Använd skokräm/självpolerande kräm för att bättra på färgen.

3 -Skydda! När syntetskorna återfått en fin yta är det viktigt att impregnera för att bevara finishen och skydda mot smuts och väta. Spraya ett tunt och jämnt lager impregneringsspray från ett avstånd på ca 15 cm. För bästa effekt, låt torka i 24 timmar.

Produkter speciellt anpassade för syntet hittar du här.

Gummi

1 - Rengör! Borsta bort smuts med en skoborste. Använd rengöring vid behov.

2 - Vårda! Använd putssvamp för gummi för att återställa lystern.

3 -Skydda! Gummi impregneras ej.

4 - Fräscha upp insidan! Oavsett material, fräschas alla skor upp på samma sätt. Vi rekommenderar en väldoftande antiluktspray som rengör och fräschar upp samtidigt som den förebygger obehaglig doft. Använd även en lädersula med kolfilter som absorberar fukt och håller foten fräsch, alternativt en deosula. Tänk på att en fot kan svettas upp till 7cl per dag, så att fräscha upp på insidan är nödvändigt. Använd skoblock för att bevara formen på skorna och som suger upp fukt ur skorna. 

Tänk också på: Skor med TEX-membran som exempelvis GoreTex, behandlas enligt det yttre material de är gjorda av. De kan alltså rengöras, vårdas och impregneras precis som vanliga skor. Skor gjorda i fler än ett material (t.ex. i mocka och textil), vårdas del för del enligt respektive material.

Nu har du gått igenom vår skovårdsskola och är en mästare på att vårda och ta hand om dina skor!

Källa: Brunngard.se

Product added to wishlist
Product added to compare.

GåBra använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats

och för marknadsförings- och statistikändamål. Genom att fortsätta,

förutsätter vi att du går med på att ta emot cookies från GåBra.se