Guide - Vilket material är mina skor gjorda av?

Läder, oljat läder, oljad nubuck, mocka, syntet, lackat läder - Ja, vad är egentligen skillnaden? I vår materiallära ska vi förklara lite mer ingående om varje material.

Läder

En läderhud spaltas under garvningsprocessen upp i två delar, narvläder och spaltläder. Narvlädret är den yttersta delen av huden där håret har suttit. Narvlädret är naturligt mer slittålig än spaltlädret. Skinn är ett levande material som precis som huden spricker, om den blir torr. Blanka läderskor är bland de vanligaste skorna och väldigt hållbara. De är täckfärgade och ytbehandlade på narvsidan. Ett par skinnskor går att hålla fina länge om man sköter och vårdar dom med rätt produkter enligt nedan rekommendationer.

Ömtåligtder

En läderhud spaltas under garvningsprocessen upp i två delar, narvläder och spaltläder. Narvlädret, är den yttersta delen av huden där håret har suttit. Narvlädret är naturligt mer slittålig än spaltlädret. Skinn är ett levande material som precis som huden spricker, om den blir torr. Ett anilinläder är gjort av narvläder av väldigt hög kvalitet, så kallad fullnarv. Det får behålla mer av sin naturliga yta än ett behandlat och pigmenterat läder. Effekten blir en levande yta och ett läder med hög komfort och en mycket bra andningsförmåga. Sköts det på rätt sätt klara det sig mycket länge. Den här typen av skor är mer ömtåliga mot fläckar och behöver extra omsorg. För att bibehålla materialets egenskaper är det viktigt att vårda enligt rekommendationer.

Lackat läder

En läderhud spaltas under garvningsprocessen upp i två delar, narvläder och spaltläder. Narvlädret, är den yttersta delen av huden där håret har suttit. Narvlädret är naturligt mer slittålig än spaltlädret. Skinn är ett levande material som precis som huden spricker, om den blir torr. På lackskor har en tunn, genomskinlig plastyta lagts på narvlädret. Det gör att man får en högblank yta. För att bibehålla materialets egenskaper är det viktigt att vårda enligt rekommendationer.

Oljat läder

En läderhud spaltas under garvningsprocessen upp i två delar, narvläder och spaltläder. Narvlädret är den yttersta delen av huden där håret har suttit. Narvlädret är naturligt mer slittålig än spaltlädret. Skinn är ett levande material som precis som huden spricker, om den blir torr. Oljat läder är behandlat med oljeimpregnering för att ge en tåligare yta mot vatten och smuts. Skorna har en fet yta som skall tåla både regn, slask och snö. För att bibehålla materialets egenskaper är det viktigt att vårda enligt rekommendationer.

Mocka

Mocka framställs av lädrets baksida dvs ej hårsidan. En läderhud spaltas under garvningsprocessen upp i två delar, narvläder och spaltläder. Narvsidan, är den yttersta delen av huden där håret har suttit. Narvlädret är naturligt mer slittålig än spaltlädret. Skinn är ett levande material som precis som huden spricker, om den blir torr. Mockan framställs genom att baksidan eller köttsidan av lädret slipas ner till en sammetsliknande yta med långa fibrer. En mocka kan vara tillverkat av antingen narvläder (Suede) och spaltläder (spaltmocka). Mocka har i regel god andningsförmåga och hög komfort, men är känsligt för fläckar. För att bibehålla materialets egenskaper är det därför viktigt att vårda med produkter avsedda för mocka.

Nubuck

Nubuck framställs genom att narvsidan av huden slipas till en yta med fina, korta fibrer. Lädrets egen struktur lämnas synlig och kan liknas vid en persikostruktur. Narvsidan, är den yttersta delen av huden där håret har suttit. Nubuck har en hög komfort och god andningsförmåga, men är ömtåligt och känsligt för fläckar. Skor av nubuck behöver därför behandlas med speciella produkter för att skydda och bibehålla materialets egenskaper.

Oljad nubuck

Nubuck framställs genom att narvsidan av huden slipas till en yta med fina, korta fibrer. Lädrets egen struktur lämnas synlig och kan liknas vid en persikostruktur. Narvsidan, är den yttersta delen av huden där håret har suttit. Oljad nubuck är behandlad med oljeimpregnering vilket ger en fet, vattenavvisande och tåligare yta. Skor av oljad nubuck behöver behandlas med speciella produkter för att skydda och bibehålla materialets egenskaper.

Textil

I textil ingår även Canvas som är en grovtrådig väv. Samtliga textilskor behöver underhållas för att hålla längre. Det är inte att rekommendera att tvätta gympaskor eller textilskor i tvättmaskin då limmet i skorna kan gulna och släppa. Textilskor som går att tvätta i maskin är tydligt märkta med tvättråd. Använd istället produkter avsedda för textil för att bibehålla materialets egenskaper.

Syntet

Syntet är ett konstgjort material som ofta efterliknar exempelvis läder, men som inte besitter samma egenskaper. Skor gjorda av syntet behandlas med produkter speciellt anpassade för syntet.

Product added to wishlist
Product added to compare.

GåBra använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats

och för marknadsförings- och statistikändamål. Genom att fortsätta,

förutsätter vi att du går med på att ta emot cookies från GåBra.se